Förlossningen & BB

22/9😃

07.30 vaknar och har ont i ryggen 

08.00 inte ont 

08.10 ont i nedre delen av magen 

08.11 inte ont 

08.17 ont i nedre delen av magen + rygg

08.19 inte ont

08.25 ont i nedre delen av magen + rygg

Börjar i rygg och strÄlar fram ner i magen

08.30 inte ont 


09.00 har överlag mindre ont efter kommit upp och rört mig ett tag. Stannar och pratar med grannen i hörnet mör Saköregatan och det gĂ„r bra. BerĂ€ttar att jag har lite förvĂ€rkar bara 

09.30 ont efter att ha gĂ„tt till mamma för frukost. Skulle hem till Jenna och kolla pĂ„ hennes vagn osv men jag stĂ€ller in det. 

10.40 ondare och tÀtare. Mamma kör hem hem, kan inte gÄ hem.

11.30 pratat med förlossningen, tar Alvedon och avvaktar. Ringer hem Tobbe. 

17.00 inskrivna och öppen 4 cm! 

VĂ€rkarna gör ondare men vĂ€ljer att vĂ€nta med lustgas. 


20.43 fick ryggbedövning för en timme sen som nu har vĂ€rkat. Har kunnat Ă€tit och druckit efter den. Nu vilar vi lite. Dom har precis kollat allt och jag Ă€r öppen 7cm nu och har inte ont alls. Fick klĂ„da av bedövningen bara men det gĂ„r bra. KĂ€nner mig skakig i kroppen och lite yr. Börjar kĂ€nna mig trött 


21.51 personal byte. Har varit uppe och kissat och gÄtt nÄgra varv pÄ avdelningen

Fryser, skakis och har klĂ„da men glad och nöjd, inte alls ont. Vattnet har inte gĂ„tt 


23.00 öppen 7cm , hoppar pĂ„ boll. Precis tagit hĂ„l pĂ„ hinnorna sĂ„ vattnet gĂ„tt 


00.10 öppen 10 cm, snart dags för krystvÀrkar, börjar kÀnna kraftigare tryck ner i underlivet och i rumpan


00.56 fĂ„r vĂ€rkatimulerande dropp för att fĂ„ mer fart i krystningsvĂ€rkarna 


Dom ökar droppet flera gĂ„nger enligt Tobbe och jag hade kryst vĂ€rkar i en timme och hon kom ut 04.30. Under krystvĂ€rkarna provar vi mĂ„nga olika stĂ€llningar, pĂ„ rygg, stĂ„ende pĂ„ knĂ€ och sen pĂ„ rygg med en stĂ„ng över sĂ€ngen sĂ„ drog jag i en handduk vid varje vĂ€rk. SĂ„ kom hon ut. Dom hade varma handdukar mot underlivet och jag fick kall handduk mot pannan som jag drog runt i hela ansiktet. PĂ„ slutet av kryst vĂ€rkarna kallade barnmorskan in en annan barnmorska. Hon hade jobbat i 30 Ă„r och var vĂ€ldigt tydlig och rak och pushade mig att krysta hĂ„rdare, ta mer luft, vad Tobbe ge mig mera saft osv.. och sĂ„ kom en vĂ€rk. Huvudet var pĂ„vĂ€g ut. En vĂ€rk till som jag fick pausa och vĂ€nta tills nĂ€sta vĂ€rk sĂ„ nĂ€r nĂ€sta vĂ€rk kom, kom huvudet ut och kroppen dĂ€refter pĂ„ samma vĂ€rk. Jag kollade nĂ€r hon kom ut ❀ men hon skrek inte. Och dom började putta och lyfta omkring henne och hon hostade lite fostervatten. Jag fick upp henne pĂ„ bröstet och Tobbe grĂ€t. Jag var lugn, livrĂ€dd och helt i chock. Jag kĂ€nde mig helt tom och kunde inte riktigt ta in vad som hĂ€nder. Tobbe fick gĂ„ ivĂ€g med henne dĂ€r hon fick andas i en mask medan moderkakan kom ut. Sen kom Dom in med henne igen och la henne pĂ„ mitt bröst. SĂ„ Började barnmorskan sy och jag fick lustgas. Samtidigt som Lexi fick pĂ„ sig en mask att andas i. Jag höll i henne sĂ„ Tobbe fick hjĂ€lpa mig med lustgasen och samtidigt som han höll koll pĂ„ henne och hennes mask. Jag blev sydd ca 10 stygn och fick en grad 1-2 bristning. Vilket inte Ă€r sĂ„ farligt. Efter det försökte dom ta massa prover pĂ„ henne och fĂ„ henne att hosta upp fostervatten. LĂ€kare och personal frĂ„n neonatalavdelningen var pĂ„ plats och i timmar togs kontroller och hon undersöktes. Tobbe satt i stolen och somnade till av ren utmattning och jag likasĂ„. KĂ€mpade sĂ„ hĂ„rt för att hĂ„lla ögonen öppna. Jag gick sjĂ€lv och kissade och kĂ€nde mig svag i kroppen sĂ„klart. Men kĂ€nslomĂ€ssigt helt tom. Runt halv 8 fick vi in frukostbrickan som jag senare precis innan vi skulle Ă„ka till BB  tog en kort pĂ„ och Ă„t en macka snabbt av. Det var diskussioner om vi skulle till neo eller BB dĂ„ hon behövde hjĂ€lp med andningen. Men det blev BB sĂ„ kom personalen frĂ„n neo och kollade till oss. timmarna pĂ„ förlossningen gick sĂ„ fort men nĂ„n timme efter att hon kom ville dom att hon skulle Ă€ta frĂ„n brösten, jag försökte med allt men hon tog inte tag, hon orkade inte. SĂ„ jag fick pressa ut tvĂ„ tre droppar i en kopp som en personal tog pĂ„ fingret och in i hennes mun för att hon skulle fĂ„ den viktiga rĂ„mjölken. 


BB TIDEN❀ 23/9

Jag fĂ„r Ă„ka rullstol upp till BB och Tobbe tar med alla saker, in pĂ„ ett litet rum med varsin sĂ€ng. En normalt rum med en uppfĂ€llda extra sĂ€ng. Personalen frĂ„n neo Ă€r kvar och mĂ€ter hennes syresĂ€ttning och gĂ„r. Tobbe drog ner persiennerna dĂ„ Jag och Tobbe Ă€r sĂ„ extremt trötta att vi inte sĂ€ger nĂ„nting till varandra och somnar, det Ă€r omöjligt att hĂ„lla upp ögonen. ALDRIG har jag varit sĂ„ sjukt trött! jag ligger med henne i famnen och vaknar nĂ€r personalen kom in igen efter en halvtimme. DĂ„ vĂ€gs och mĂ€ts hon Ă€ntligen! 3246g och 52 cm lĂ„ng. Sen dags för första blöjbytet och bajset var kolsvart som tjĂ€ra. Sen lĂ€gger vi oss i sĂ€ngen och försöker amma, jag fĂ„r hjĂ€lp med amningsnapp under dagen dĂ„ orkar hon hitta bröstet och suga lite dĂ„ och dĂ„. Vi vilar och slumrar till ibland och hĂ„ller kontakt med omvĂ€rlden, alla undrar hur det gĂ„r och vad som hĂ€nt dĂ„ vi inte hört av oss sen vi höll pĂ„ vĂ€rkarbetet. Tobbe hade bara skickat en snabb bild att hon hade kommit till vĂ„ra förĂ€ldrar runt 6 tiden ❀ sen FaceTimede med bĂ„de nyblivna mormor och morfar och med min bĂ€sta vĂ€n Amanda! pĂ„ eftermiddagen har jag riktigt ont och jag fĂ„r en oxynorm. HjĂ€lper bra och jag orkar duscha och kĂ€nner mig lite som en ny mĂ€nniska sen duschar Tobbe och jag ammar. Trodde hon var klar sĂ„ jag la bort amningsnappen men sen blev hon sugen igen och jag provade utan och dĂ„ tog hon bröstet! Det gjorde ondare Ă€n med nappen men gud sĂ„ glada vi blev 😃 sen fortsatte vi vila och Tobbe tog henne till sin sĂ€ng vid halv 4 tiden och jag somnar och vaknar sen med en ryck över att morgon personalen Ă€r inne vid 8! 


24/9 FĂ„r lite panik och undrar bara vart mitt barn Ă€r och hur hon mĂ„r! ser att hon Ă€r hos Tobbe men har sĂ„ svĂ„rt att fokusera pĂ„ informationen. Vi fick iallafall en dosa och nĂ€r den började pipa skulle vi pĂ„ lĂ€karrond med henne. Vi Ă„t frukost och ammade pĂ„. Vid 11 pep den och Tobbe var henne mot ronden. SĂ„ sĂ„g jag en annan tjej gĂ„ med gĂ„bord till ronden sĂ„ dĂ„ kĂ€nde jag mig ganska pigg Ă€ndĂ„ 😃 allt sĂ„g bra ut dĂ€r och vi fick gĂ„ tillbaka till rummet😃 vi Ă„t lunch och vilade, la upp lite bilder pĂ„ sociala medier och bara vilade och ammade. Tobbe tog kort pĂ„ mitt underliv för att visa mig och det gjorde mig lugnare dĂ„ det sĂ„g bĂ€ttre ut Ă€n vad jag trodde! BlĂ„mĂ€rken och invĂ€ndiga stygn och inte ser. DĂ„ vĂ„gar jag iallafall torka mig liksom. Men ont gör det. Har fortfarande lite svĂ„rt att gĂ„, stĂ€lla mig upp och sĂ€tta mig och sitta bara. Vi ammade pĂ„ och Ă„t massor med kvĂ€llsfika! Jag Ă€ter nu hur mycket som helst! 5 mackor och lunch och kvĂ€llsmat sen 5 mackor igen till kvĂ€llsfikat 😂 amningen Ă€r jobbig och gör ont och jag ammar ofta och lĂ„ter henne snutta hela tiden. Tycker det Ă€r svĂ„rt att hon fĂ„r ett bra tag men ber om hjĂ€lp och dom visar att bröstvĂ„rtan ska uppĂ„t. Tobbe lĂ€gger sig i sin extra sĂ€ng och vi i min och han somnar sĂ„ jag lĂ„ter han sova nu. 


25/9 

Jag ammar och somnar till emellanĂ„t. Det gĂ„r bra sjĂ€lv men jag börjar gĂ„ pĂ„ toa.. men jag kryper ur sĂ€ngen medan och sover och skyndar mig! Vid halv 4 har hon bajsat och jag behöver lite hjĂ€lp sĂ„ dĂ„ vĂ€cker jag Tobbe och vi hjĂ€lps Ă„t. Matar henne mer och sen tar Tobbe henne och jag kan sova lite. PĂ„ morgonen Ă€r det dags för provtagning! PKU prov, gulsot och hörseltest med mera. Efter det tror och hoppas vi pĂ„ att fĂ„ Ă„ka hem 😃 vi gĂ„r med henne till undersöknings rummet och sĂ€tter igĂ„ng. Jag ger henne sockervatten med lillfingret i munnen pĂ„ henne medan sjuksköterskan tar prov och Tobias fĂ„r assistera henne. Sen tar dom prover för gulsot och dĂ„ har hon helt plötsligt höga vĂ€rden av det och behöver sola. Sen görs hörseltestet och hon blev inte godkĂ€nd men det var vanligt vid 48 timmar dĂ„ dom ofta har kvar fostervatten i öronen ❀  sen vĂ€gde dom henne och hon lĂ„g pĂ„ ca 2900 nĂ„nting. Hon hade inte gĂ„tt ner mer Ă€n 10% av sin födelsevikt iallafall sĂ„ pĂ„ det blev hon godkĂ€nd. Vi gick in pĂ„ rummet och Ă„t frukost och vĂ€ntade pĂ„ provsvar, dom kom fort med provsvar och sa att hon skulle fĂ„ sola och att vi blir kvar ett till dygn pĂ„ BB. SĂ„ kom dom in med en wrap och la henne pĂ„/i och satt pĂ„ henne en ögonmask. Det var svĂ„rt att mata överlag och extra svĂ„rt att mata henne i den och hon blev ledsen av att ha masken sĂ„ nu blev jag och Tobbe sĂ„ himla ledsen över allt. Allt kĂ€ndes sĂ„ himla tungt.. jag grĂ€t mĂ„nga gĂ„nger under eftermiddagen nĂ€r hon matades och vi satt pĂ„ masken. Tillsslut fick vi in en rutin pĂ„ allt och vi tog av henne mask och allt och böt blöjan och gosa lite. La tillbaka henne utan mask och liggammande pĂ„ wrapen, satte sen pĂ„ masken (dĂ„ blir hon ledsen) och sen ammade jag lite till dĂ„ blev hon nöjd och somnade sĂ„ vi kunde vika ihop wrapen. SĂ„ höll vi pĂ„ sen hela kvĂ€llen och natten. Men som skönt Ă€r att hon sover iallafall bra och lĂ€nge i den sĂ„ natten har gĂ„tt över förvĂ€ntan. 


26/9 Matades vid 00 sen sov jag i min sĂ€ng och Tobbe med henne i extra sĂ€ngen och sen vĂ€ckte Tobbe mig vid 3 och vi gjorde rutinen tillsammans sen vĂ€ckte han mig igen vid halv 6 och gjorde samma sak. Sen var jag piggare och Tobbe la sig i min sĂ€ng och jag i extra sĂ€ngen hos henne 😍 hon har precis Ă€tit mycket och jag ligger och skriver detta nu men henne sovandes bredvid. Ska försöka gĂ„ och vĂ„ga Ă€ta frukost nu sen Ă€r det dags för ny provtagning sĂ„ fĂ„r vi se vad som hĂ€nder idag. Nu har hon solat i 20 timmar iallafall. 


Provtagningen gick bra, jag gick ensam och matade hennes med sockervatten medan dom stack henne i handen igen. Hon reagerade inte ens. Hon hade gĂ„tt upp i vikt den dagen innan sĂ„ maten fungerar bra đŸ‘đŸŒ sedan gick vi tillbaka till Tobbe som Ă„t frukost sĂ„ fick hon sola mera. Vi Ă„t lunch och satt och pratade sĂ„ kom dom och gjorde hörsel testet igen som hon blev godkĂ€nd pĂ„! Jag hade vĂ€ldigt ont i underlivet sĂ„ provade en isbinda vilket var vĂ€ldigt skönt faktiskt! Var lite skeptisk men det var över förvĂ€ntan. Sen fick vi beskedet att vi fick Ă„ka hem! SĂ„ kom en barnmorska och gav oss alla journaler och klippte vĂ„ra band. SĂ„ packade vi ihop och Tobbe lĂ€mnade sakerna i bilen. Jag matade Lexi och Tobbe kom sen med babyskyddet men hon gillade inte att klĂ€ pĂ„ sig eller vara k babyskyddet! PĂ„vĂ€gen hem 14.40 köpte vi lite donken och Ă„t i bilen medan hon var lott grinig. Ett finger i munnen sĂ„ vart hon nöjd. Nu har vi duschat hemma och vĂ€ntar pĂ„ att mamma och pappa och Emil och Elias ska komma med spicy hot. Imorgon har vi Ă„terbesök i VĂ€sterĂ„s 09.00 för att kolla vĂ„rderna med gulsoten + vikt 


27/9 

Idag var vi pĂ„ Ă„terbesök och hon hade gĂ„tt upp i viktđŸ„° amningen observerades och allt sĂ„g bra ut. SĂ„ tog dom prov pĂ„ gulsoten som vi sen fick svar pĂ„ att vĂ€rderna har stigit igen. SĂ„ vi ska dit imorgon igen för att ta nya prover. Efter besöket slĂ€ppte Tobbe av oss hos mamma och pappa och Ă„kte hem och sov. Vi fikade dĂ€r med Emil och Elias och sen fikade vi hos farmor och farfar. SĂ„ gick jag  och mamma en svĂ€ng hemĂ„t med vagnen 💕 efter en stund kom Tobias förĂ€ldrar och syster pĂ„ besök. Vi fikade och dom hade med sig mat Ă„t oss som vi nu har Ă€tit i köket tillsammans alla 3. Älskar hennes babystolđŸ„° SĂ„ nu ska vi gĂ„ en kvĂ€llspromenad med vagnen för första gĂ„ngen tillsammans.  (null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)



AllmÀnt | | Kommentera |
Upp